بررسي ميزان تاثير هوشمندي رقابتي بر مزيت رقابتي شركتهاي توليدي شهرك صنعتي
پروپوزال بررسي ميزان تاثير هوشمندي رقابتي بر مزيت رقابتي شركتهاي توليدي شهرك صنعتي استان اردبيل |
![]() |
دسته بندي | پژوهش ها |
فرمت فايل | doc |
حجم فايل | 98 كيلو بايت |
تعداد صفحات فايل | 28 |
پروپوزال بررسي ميزان تاثير هوشمندي رقابتي بر مزيت رقابتي شركتهاي توليدي شهرك صنعتي استان اردبيل
عنوان تحقيق
1- عنوان به زبان فارسي:
بررسي ميزان تاثير هوشمندي رقابتي بر مزيت رقابتي شركتهاي توليدي شهرك صنعتي استان اردبيل
2- عنوان به زبان انگليسي/(آلماني، فرانسه، عربي):
Effect of competitive intelligence for competitive advantage, manufacturing companies, industrial city of Ardebil province.
ج- بيان مسأله اساسي تحقيق به طور كلي (شامل تشريح مسأله و معرفي آن، بيان جنبههاي مجهول و مبهم، بيان متغيرهاي مربوطه و منظور از تحقيق) :
"بن گيلاد" يكي از تئوريپردازان هوشمندي مينويسد: "هوشمندي رقابتي، كل شناختياست كه يك شركت از محيطي كه در آن رقابت ميكند در اختيار دارد و حاصل تجزيه و تحليلذرات بيشمار از اطلاعاتي است كه روزانه شركت را بمباران ميكند. در پرتوي اين دانش است كه تصوير كاملي از وضعيت فعلي و آيندة صحنۀ رقابت پيشاروي مديران نقش ميبندد تا بتوانندبهتر تصميم بگيرند(گيلاد[1]،1999).
براساس تعريف دانشكده مديريت فرانسه، هوشمندي رقابتي عبارت است از هنر يافتن، جمع-آوري، فرآوري و ذخيرهسازي اطلاعات، به منظور دسترسي و استفاده پرسنل در تمام سطوحسازمان، تا ضمن شكل دادن به آينده سازمان، از موقعيت موجود نيز در قبال تهديدات رقابتي حمايت كنند(هامل[2]،1989).
برابر طبق نظر "لئونارد فالد"، هوشمندي رقابتي عبارتاست از: سيگنالهاي هشدار دهنده درمورد فرصتها و تهديدها(فولد[3]،1998).در مقالهاي ديگر، اين محقق معتقد اس ت هوشمندي بنگاه، تنهاخروجيهاي پايگاههاي داده و لزوم ا گزارشهاي حجيم نيست. در ضمن نم يتوان هوشمندي رقابتي را جاسوسي يا دزدي اطلاعات ناميد(فولد،1998).
بر اساس نظر دو تن از محققان، هوشمندي رقابتي، هنر كنكاش، جمع آوري، پردازش، ذخيره سازي اطلّاعات براي شكل بخشيدن به آينده به همراه مقابله با تهديدهاي رقبا است(همان منبع).
كاهانر براين نكته تأكيد مي كند كه بايد بين اطلّاعات و هوشمندي تفاوت قايل شد؛ اطلاعاتمتناظر با واقعيات است. اعداد، آمار، داده هاي طبقه بندي شده درباره مصاديق گوناگون، اطلاعاتاطلاعاتي است كه تحليل شده . مديران براي فرآيند تصميم گيري به هوشمندي و نه اطلاعات، نيازمندند(همان منبع).
برخلاف مديريت دانش كه روي عوامل داخلي كار ميكند هوشمندي رقابتي روي اتفاقات ورويدادهاي خارجي هم متمركز ميشود. يكي از اهداف كليدي در هوشمندي رقابتي، هشدار به موقع است كه به تصميمگيران اجازه مي دهد، اهدافي را پيش گيرند كه موجب حفظ مزيت رقابتي آنها شود.
ردگيري اهداف و اقدامات رقبا از طريق جستوجو در منابع عمومي اطلاعات، منابع اينترنتي و رسانهها، گفتوگو با مشتري، تأمينكنندگان، شركاي تجاري، متخصصان و خبرگان صنعت صورت ميپذيرد.
در جمع بندي تعاريف پيش گفته، هوشمندي رقابتي را بدينگونه ميتوان تقرير كرد:هوشمندي رقابتي فرآيند نمايش و شفافسازي محيط رقابتي است. هوشمندي رقابتي هوشمندي هدفمند، به هنگام و راهبردي كه بتواند به تصميمگيري غير ساختيافته و راهبردي مديران ياري رساند. در اين فرآيند، براي جمعآوري اطلاعات از ابزارها و روشهاي قانوني و اخلاقي استفاده ميشود. پايش و پيمايش محيط رقابتي با هدف اخذ تصميمات راهبردي انجام ميشود هوشمندي رقابتي مديران ارشد سازمانها را قادر ميسازد كه تصميمات خود را براساس آگاهي از اطلاعات تحليل شده و به موقع هوشمند ياتخاذ كنند. تصميمگيري راهبردي هوشمندانه، افزايش رقابتپذيري شركت را در پي دارد. هوشمندي رقابتي بخش جداييناپذير از پديده روبه ظهور اقتصاد دانايي محور است. "دشامپز و ناياك" سه نوع هوشمندي رقابتي را شناساي ي كرده اند كه عبارتند از:1- هوشمندي بازار: سعي اين هوشمندي نيازمنديهاي جاري و آيند ه مشتريان، فرصتهاي جديد و خلاقانۀ موجود را در تقسيم بازار ميكند و تغييرا ت عمده نمايان كند ك ه در فرآيندهاي بازاريابي و توزيع رخ مي دهد. در اين هوشمندي، عمدتا اطّلاعات مشتريان، تأمينكنندگان، خريداران و توزيعكنندگان گردآوري و تجزيه و تحليل ميشود.2- هوشمندي رقبا: تكامل استراتژي رقابتي طي زمان را با مشاهد ة تغييرات ساختار رقبا، جايگزيني محصولات جديد و تازه واردان به صنعت، بازنمايي مي كند و متمركز بر مسائلي است؛ از قبيل سياستهاي قيمتگذاري، محصولات جانشين و سياستهاي توسعۀ رقبا.3- هوشمندي تكنولوژيك: تكنولوژي هاي موجود و جديد را ارزيابي و جهش هاي تكنولوژيكي آتي را پيش بيني مي كند و با تحقيقات پايه و كاربردي، حق اختراع و غيره سروكار دارد(دشامز [4]و همكاران ، 1995).
براساس ديدگاهي ديگر، هوشمندي استراتژيك و اجتماعي نيز به انواع هوشمندي رقابتي اضاف ه مي شود. هوشمندي استراتژيك و اجتماعي ، شامل قوانين، ماليات و امور مالي، گسترة اقتصادي و سياسي و مقولات منابع انساني مي شود. گونه چهارم هوشمندي رقابتي ، يعني هوشمندي استراتژيك و اجتماعي، رفتارهاي اجتماعي را مشاهده و تحلي ل مي كند. بايد گفت كه چهار هوشمندي يادشده به هم مرتبطند(داگلاس[5]،1994).